Python Başlagıç | Python Dersleri

Python Başlagıç | Python Dersleri

Tarhi : 27-12-2021 03:47:23 | Yazar : ÇAĞLAR BOSTANCI

Merhaba arkaşdaşlar bu dersimizde sizlerle birlikte Python derslerine başlangıç yapacağız. Sizlerinde bildiği gibi Python Guido Van Rossum tarafından geliştirilmiştir. Python ile daha detaylı bilgi almak için Python Vakfı tarafından yönetilen python.org sitesinden erişim sağlayabilirsiniz. Bu sitede öncelikle python programının son versiyonunu indirip bilgisayara kurunuz. Kurulumdan sonra bilgisayarınızın arama (windows) tuşuna basarak python yazınız. Gelen sekmelerde Python IDLE(64 Bit) tıklarsanız sizler kadar temiz bir sayfa gelecek. Bu sayfa kodlarınızı yazdıktan sonra bilgisayarın F5 tuşuna bastığınızda, python etkileşimli kabukta yazmış olduğunuz kodlar çalışacaktır. İsterseni bu kabuk üzerindende kodlarınızı direk yazarak çalıştıra biliriniz. Öncelikle ekrana string bir ifade yazdıralım.

Bu ilk metinimizin konsolda çıktısınız almış bulunuyoruz. Pythonda iki farklı metini birşleştirmek için + operatörünü kullanıyoruz.

Python’da rakamsal değeleri etikişleşimli konsolda direk yazbilirsiniz.

İsterseniz toplama çıkarma işlemlerinide etkileşimli konsolda yapabilirsiniz.

Metinsel ifadelerde birleştirmek için kullanıdığımız + operatörü sayısal ifadelerde toplamaya yararken, ikisi aynı anda kullanıldığında hata verecektir.

Bu durumda sayısal bir veril ile karakter dizisini toplamaya çalıştığımız için hata verdi. Aşağıdaki gibi bir kullanım hatayı engelleyecektir.

Eğer sayıyı karakter dizisi olarak tanımlarsanızda hata vermeyecetir.

Yine çarpma işlemiş için kullanmış olduğumuz * operatörüde string ifadelerde belirlenen adette tekrar etmeye yarar.

“Peki hocam biz veri türlerini nasıl anlarız?”. İşte bunun için type() metodunu kullanıyoruz.

Bazı durumlarda ise verilen metinlerin uzunluklarını öğrenmemiz gerekebilir. İşte bunun içinse len() metodu kullanmaktayız.

Burada gelen 13 değeri karakter dizisinin uzunluğunu vermektedir.

Evet buraya kadar değerleri direk etkileşimli konsola yazarak çıktılarını aldık. Şimdi ise değişkenlere atayarak devam edelim.
Peki değişken ne?
Nasıl Tanımlanır?
Eve bunlar en canalıcı sorular bunlarıda yanıtlayalım. Değişken atamış oldğunuz bir veriyi RAM’da boş bir alan yerleştirip o adresin referans değerini tutumamızı sağlar. Her yeni değer atadığınızda ise o adresteki veriyi yeni atanan değerle değiştirir. Şimdi bir değişken tanımlayalım ve bir değer atayalım.

Yukarıda selamla adında bir değişken tanımladık ve bu değişkene = atama operatörü ile “Merhaba Dünya” karakter dizisiniz atadık. daha sonra ise ekran çıktı vermek için print() metodunu kullanarak içerisine ekrana basılacak olan değişkeni yazdık. Ekranda ise içerisine atamış olduğumuz “Merhaba Dünya” çıktısını aldık. Python’da bir değişken tanılarken değişken, değişkenin veri tipini yazmanıza gerek yoktur. Python’da değişken tipi atana veriye göre belirlenir. Aynız zamanda javascript, c#,c,c++… gibi dillerde olduğu gibi bir ön tanımlama yapmanıza gerek yoktur. Değişken tanımlarken dikkat etmemiz gereken önemli hususlar aşağıdaki belirtilmiştir.

  • Değişkenleri rakamlarla başlamamlı.
  • Değiken isimerinde özel karaterler kullanılmaz (_) hariç.
  • Değikenler karaterle veya _ altçizgi ile başlayabilir.
  • Python için özel anlam içeren while-for-if gibi ifadeler değişken adı olarak tanımlanamaz.
  • Değişken tanımlanırken sozcukler arasında boşluk karateri kullanılmaz.

Şimde bunlara birer örnek verelim.

Yine python için anlam ifade eden sozcuklari keyword sınıfını çağırarak öğrenebiliriz.

Python’da Türkçe karaterlerlede değişken adı tanımlayabilirsiniz. Fakat şahsım adına önermem. Sebebi ise Python’da Türkçe değiken tanımlama alışkanlık haline gelirse diğer yazılım dillerinde çok hata alırsınız. Aynı zamanda dosya isimlerinide Türkçe olarak belirlemeniz programın hataya düşlmesine neden olacaktır.

Birazda değişken tanımlama yöntemlerine değinelim. Bir değeri bir değişkene atayabiliyoruz. Aynı değeri birden çok değişkene atamak istediğimzde ise aşağıdaki yöntemi kullanıyoruz.

Yine değişken ataması yaparken birden farklı değeri birden çok değişkenede atayabiliriz.

İstersek değişkenleri takasda edebiliriz.

Değişken tanımlamayıda öğrendiğimize göre sizlerle artık print() metodunun kullanımına bakabiliriz. Bunun için aşağıdaki python içerik haritasından veya anasayfadaki python içerik alanından “Python Print() Fonksiyonu (Python Print Method)” başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz. Teşekkürler.