Php Header ve noCache

Php Header ve noCache

Tarhi : 23-02-2017 09:43:46 | Yazar : ÇAĞLAR BOSTANCI

php-header-ve-noCache

Header fonksiyonu php sayfalarında üst bilgilerini tanımlamamızı sağlar. Örneğin php ile resim oluştururken resmin türünü jpg/png/gif header ile ile yaparız. Http üst bilginin nasıl elde ediği ile ilgili örnekler aşağıdadır. Başarılar.
fsockopen() :Bu fonksiyon iletişimi socket üzerinden sağlar. Yani web tarayıcı üzerinden bilgileri göndermez. Bu nedenle http bilgilerini biz yazacağız.

Aşağıdaki örnekte üst bilgi olarak web tarayıcısına içerik türünün pdf dökümanı olduğu bildiriliyor.İçerik tanımı (Content-Disponsition) ek olarak gönderilmiştir ve ekteki dosyanın adı blirtilmiştir. Örnekteki readfile() fonksiyonu bir dosyayı okuyarak bulunduğu yere yazar.

header(“Content-type: application/pdf”);
header(‘Content-Disposition: attachment; filename=”belge.pdf”‘);
readfile(‘belgelerim.pdf’);

Örnek fonksiyon:

Expires: web tarayıcısına web sayfasının son kullanım tarihini veya kullanım süresi sonunu bildirir. Last-Modified : Sayfanın son düzenleme tarihi. Sayfayı ziyaret edilen gün ve zamana göre tarih ataması yapılır.

Cache-Control: Sunucu ve istgemci arasındaki istek/yanıt sıralamsı boyunca içeriğin önebelleğe alma mekanizmaları tarafından uyulması Zorunlu direktifleri belirtmek için kullanılır. Kullanılmassa web tarayıcıları tarafından sayfa ön belleğe alınır. Ceche-Control ile bu duruma müdahale edilir.

no-Cache (Pragma) : Web tarayıcısı ziyaret edilen web sayfasını Ön belleğe kaydedip etmeyeceği belirtir

Fonksiyon:

Apache server .htacces dosya desteği ile sunucunun yükünü hafifletmek için Cache control devreye sokabiliriz.
Bazı dosyaların ön belleğe alma süresini ayarlayarak bu dosyaların her seferinde sunucudan yeniden istemesini
önüne geçebiliriz.