C Fonksiyon Kullanımı

C Fonksiyon Kullanımı

Tarhi : 27-12-2020 11:27:44 | Yazar : ÇAĞLAR BOSTANCI

Programlamada kaydet butonunu birden çok kez farklı ekranlarda kullanıyoruz. Her ekran için buton kodlarını yeniden yazmak durumunda kalıyoruz. Bu durum sistemin şişmesine yazılımda harcanan vaktin artmasına neden olmakta. Bu durumu önleme için buton kodlarını bir kez yazıp, butona ihtiyaç duyulduğunda sadece kısa bir isimle çağırıp aynı kodların çalışmasını sağlayan yapıya fonksiyon diyoruz.

Yine bir programı yapılan iş ve eylemlere göre parçalar bölüp sonra bir bütün hale getirebilmemize yarayan yapıdır

C dilinde fonsiyonlar, programcı tarafından geliştirlen fonksiyonlar ve C dilin .h uzantılı kendi yapısında bulunan fonksiyonlar olarak ikiye ayrılır.

Bir fonksiyon oluştururken dikkat etmemiz gereken durum geriye değer dönderip, döndermeyeceği. Eğer geriye değer dönderiyorsa dönden değer yapısında (char,short,int,long) tanımlanmalı, dönen bir değer yoksa void olarak tanımlanmalı.

Fonksiyon isimleri tanımlarken

  • Türçe karakter vermeyiniz.
  • Harf ile başlatmayınız.
  • İçerisinde özel karakter (&/()=^’#!<>– vb.) tanımlamayınız
  • Boşluk bırakmayınız. (Yerine _ kullanınız)
  • Büyük küçük harf duyarlılığına dikkat ediniz.
  • Değişken tanımlarken geçerli olan kurallar burda da geçerlidir.

Fonksiyonda geriye değer döndermek için return komutu kullanılır. Aynız zamanda fonksiyon geriye değer döndereceği için tanımlanırken dönen değer tipinde tanımlanmalı. Yani void yerine char,short,int,long vb. tanımlanmalı.

Fonksiyonların diğer bir özelliği ise dışarıdan değer gönderebiliyor olmamız. Örneğin gönderdiğimiz bir fiyatı kdv oranı hesaplanarak geri alalım.

Yine fonksiyonlar çok parametreli olarakta hesaplanabilmektedir. Örneğin fiyatı ve kdv’yi bizim belirlediğimiz oranlarda hesaplayan bir fonksiyon oluşturalım.

Fonksiyon Prototipi

Yine dikkat etmemiz gereken hususlardan biri ise; oluşturduğumuz fonksiyonların void main(){} ana fonksiyonundan önce tanılamamız gerektiği. Nedeni bilgisayarın kodları yukardan aşağı satır satır okuyor olması. Mesala bir kitap okuyorsunuz, yazarın olay örgüsünde daha önce okuduğunuz sayfalarda anlatmadığı bir olayın eleştirsini yaptığını okuyorsunuz. Peki nedersiniz ne zaman oldu bu olay ben mi okumadın diye hataya düşüp sayfaları karıştırmaya başlarsınız. Mainde bir son fonksiyon ve değerlendirme yapabilmesiz için fonksiyonların kendinden önce tanımlanması gerekmetedir.
Dikkat!
Peki fonsiyonu maninden sonra yazmanı gerekiyorsa… İşte tam burada Fonksiyon Prototip‘leri devreye giriyor. Mainden önce fonskiyonun prototipini tanımlayıp mainden sonrada fonksyonun işlevini yazabilirsiniz. Örneğin kdvHesapla fonksiyonumuzu tanımlayalım.

Evet başlamadan önce belirttiğimiz gibi kendi tanımlamış olduğunuz fonsiyonrların dışında bir de C’nin kendi tanımlı fonksiyonları bulunmaktadır. Bunları ilerleryen derslerde daha detaylı inceleyeğiz sadece ön bilgi olması adına aşağıdaki tabloda tanımlı fonksiyonları sizlerle paylaştım. Başarılar.

Fonksiyonİşlevi
math.hMatematiksel işlemleri
ctype.hKarakter İşlemleri
string.hMetin İşlemeleri
stdio.hGiriş/Çıkış İşlemleri
stdlib.hMuhtelif İşlemleri
conio.hYazı İşlemleri
graphic.hGrafiksel İşlemler